onsdag 13. februar 2008

Hvorfor ha nynorsk?


Hvorfor i all verden skal vi lære nynorsk? Nynorsk må være et av de mest ubrukeligste fagene på den norsken skole. Jeg kommer ihvertfall ikke på noe fag som er mer ubrukelig. Sløyd, musikk, KRL, spansk/fransk/tysk osv osv. Alle disse fagene kan man faktisk få bruk for i livet. Sløyd trenger du om du f.eks skal pusse opp noe / lage noe du trenger. Musikk trenger du fordi livet uten musikk er bånn, og å kunne litt om musikk er allkunnskapp som alle har godt av å vite. KRL kan være nyttig for å forstå verdier for andre folk i verden og for å forstå verden som den er i dag. Jeg kommer til og med til å få mer bruk for spansk enn det jeg noen gang kommer til å få for nynorsk.

Dessuten så er nynorsk en stygg dialekt. Dette sier jeg bare ikke fordi jeg hater alle andre dialekter og bare liker bokmål (jeg har faktisk nordnorske foreldre), men fordi nynorsk bare er stygt. Jeg ville heller lært meg samisk / finsk. Jeg vedder på at den eneste grunnen til at vi må lære oss nynorsk er en eller annen i regjeringen som har bestemt det pga han/hun enten er nynorsk eller vil straffe oss alle med nynorskens vrede. Hjelp! Nynorsk er fælt.

Ivar Aasen, mannen som skapte nynorsk. Altså norsk. For å slippe å snakke dansk. For at Norge skulle ha sitt eget språk. Dette skjønner jeg godt, for dansk må være et av de styggeste språkene som noen gang er laget. Men vi kan vel takke både dansken og nynorsken for at vi har bokmål. Men hvorfor skal vi snakke nynorsk, en dialekt som ble oppfunnet for lenge siden? Bokmål er den nye versjonen. Altså en oppdatering. Hadde jo bare blitt teit om alle måtte snakke den forige versjonen av språket sitt. F.eks gammelnorsk.

Jeg synes det er greit at nynorsk hadde vært på skolen om man kunne VELGE om man ville ha det selv.

(Bilde fra Caplex)

2 kommentarer:

LK sa...

Sterke meninger her, og du snakker nok på vegne av mange av dine jevnaldrende, tror jeg. Pass likevel på at denne holdningen til nynorsk ikke ødelegger for muligheten til å få en god karakter.

Anonym sa...

altså. nynorsk er ikkje ei dialekt, lille venn. seriøst. nynorsk er eit skriftspråk utan geografisk tilknyting. det finst ikkje ein stad i Noreg der alle nynorskbrukarane vert fødde. tyder haldninga di at du meiner ein kan omtala ein person frå hovudstadsområdet som "han er bokmål"?(jfr. det du skriv om politikarane)

det er også slik at ingen snakkar nynorsk. for det er eit skrive språk. det er ingen som snakkar bokmål heller, og det er ingen som ventar at elevar skal snakka korkje det eine eller det andre språket. som eit av få land i europa har vi ikkje noko normert talespråk i Noreg. alle snakkar dialekt, sjølv om mange på austlandet går kring og trur at dei snakkar eit talemål som heiter bokmål.